Atunci când vorbim de schimbare, vorbim automat de ieșirea din zona de confort. Indiferent că e un loc de muncă nou, începi un nou curs, interacționezi cu un grup de colegi noi, sau intri într-o relație nouă (profesională sau personală), schimbarea este inerentă.

În cei peste 6 ani ca antrenor personal, mai mult de 120 de clienți au lucrat cu mine, în perioade mai scurte sau mai lungi, timp în care am auzit de nenumărate ori replica următoare „eu NU pot asta”. Ce este și mai interesant, ceea ce m-a intrigat foarte tare este faptul că această replica adesea venea de la oameni care îmi spuneau la început ca își doreau lucruri, că voiau rezultate clare și concrete sau ca sunt dispuși să facă ce este necesar ca să își transforme fizicul.

La început era foarte frustrant să lucrez cu astfel de oameni (90% din clienți sunt așa) și nu odată am ajuns în situația în care lipsa rezultatelor lor mi-a fost atribuită, pe motiv că:

  • nu îi motivez
  • nu pun presiune pe ei ( un client mi-a spus ca ar trebui să îl iau la rost, să îl cert, să țip la el când nu se ține de treaba… )
  • e prea greu să slăbească
  • nu le place mâncarea
  • fac ce le spun eu,dar nu au rezultate ( vorbim de oameni care au primit negru pe alb ce să facă cum să facă, adaptat la situația lor – nu de recomandări )
  • nu au disciplina mea și ca trebuia să adaptez programul
  • nu îi înțeleg
  • să te antrenezi acasă e greu ( camera mica, telefon vechi, monitor nu știu cum)

Voi face o serie de articole bazate pe ceea ce am scris mai sus, dar astăzi vreau doar să vorbim despre sursa mitului EU NU POT, adică mentalitatea, pentru că totul pleacă de la mansardă. Când eram în facultate am învățat teoria formelor fără fond și am studiat lucrări scrise de Mihail Kogălniceanu sau Ion Heliade Rădulescu. Până la ei, a fost o altă personalitate marcantă în istorie, Isus (Iisus pentru ortodocși) Hristos, Mântuitorul, care a spus câteva lucruri foarte tari despre asta (Evangheliile Matei 9:16-17, Marcu 2:21-22, Luca 5:36-37):

  1. Nu poți pune vinul nou în butoi vechi, pentru că altfel butoiul va ceda și vinul se va pierde.
  2. Nu poți pune un petic din material nou la o haină veche, pentru că rigiditatea mai mare a unui material nou va forța haina veche și va produce o paguba și mai mare decât cea inițială.

Ideea este: atunci când încerci în procesul de schimbare să incorporezi obiceiuri noi, dar păstrând mentalități vechi, rezultatul va fi EȘEC, FRUSTRARE, pe scurt vei ieși în PIERDERE. Vrei o transformare? Vrei ADAPTARE cu REZULTATE, cu SUCCES? Schimbă mentalitatea!

Vrei scapi de  EU NU POT?, atunci acceptă faptul că contextul este problema, nu mediul, nu oamenii, ci MENTALITATEA. Vrei să prosperi, să ai succes, să ai rezultate REALE în orice domeniu, nu doar fitness, începe prin a lucra la mentalitatea ta! Voința, motivația, disciplina toate sunt aspecte care pleacă de la mentalitate.

Te invit să rămâi alături de mine, fie că vorbim de programele mele (dacă ești client) sau în comunitatea mea de pe Facebook, Provocarea Fitness, pentru că ÎMPREUNĂ vom învăța care sunt miturile care ne opresc să obținem SCHIMBAREA, să înțelegem care este puterea pe care o avem (care vin din informație și înțelegerea procesului) și să ajungem să creștem ÎMPREUNĂ (rezultate pe viață).

 

Pe curând!

 

Alexandru Cristian – Fitness Designer

De 6 ani specialist în fitness și nutriție.